כך תבנו בית בלי לפרק זוגיות – מאמר מאת אתר ״הבית״

מערכת יחסים של אחד מתוך 8 זוגות לא תשרוד תהליך בניית בית, בעיקר מהסיבה הכלכלית. מיכל גלר, מייסדת ‘בית בגולן’ המתמחה בליווי פרויקטים למשפחות בתהליך בנייה: “בית הוא הרבה יותר מעסקת נדל”ן”

אחת המלכודות המורכבות לזוגיות עלולה להיות דווקא תהליך מרגש של בניית בית. כל משפחה עומדת למבחן כשניצבים בפניה פרמטרים כמו תקציבים כלכליים, תהליך בנייה מסובך, חוסר ידע, פערים בין רצונות ומאוויים ועוד. לעתים, ההרפתקה הקסומה של בניית בית עלולה לאתגר את התא המשפחתי. במקרים קיצוניים אפילו להביא לפירוקו בטרם עת.

“בית הוא הרבה יותר מעסקת נדל”ן או ארבע קירות וגג”, אומרת מיכל גלר, מייסדת חברת ‘בית בגולן’ המתמחה בליווי פרויקטים למשפחות בתהליך הבנייה, “בית הוא מושג עם משמעות נפשית ורגשית. הוא מבטא משפחה והוא המקום שבו אנו מצפים להרגיש ביטחון, חום, הצלחה, ביטוי אישי ויצירה”. לדבריה, הסיבה לכך שזוגות לא מצליחים לשרוד את תהליך הבנייה נובעת בעיקר מחוסר הבנה, הסתמכות על מקורות מידע לא אובייקטיבים, כניסה לא אחראית לענף הבנייה והעדר הגדרה מדויקת של המטרות והצרכים של המשפחה. כן, זה הכל תלוי בנו, או יותר נכון, במי שמלווה אותנו בתהליך. 

אז איך עוברים את זה בשלום? גלר, שכבר למעלה מ-12 שנים מלווה משפחות בתהליך הבנייה (בקרוב תחגוג את המשפחה המאה) ואשר מתמחה באופן ספציפי ביישובים במרחב הכפרי, מדגישה כי ישנם כמה “סודות” להצלחת פרויקט בנייה עצמית עם מינימום חריקות.

“בית הוא מושג עם משמעות נפשית ורגשית” (צילום: משה כהן)

מהם הצרכים האמיתיים שלכם?דבר ראשון, תהליכי הכנה נכונים חייבים להיות תוך התאמה מדויקת בין הרצוי למצוי. מומלץ להתחיל את הפרויקט עם שיחה אמיתית וכנה בין בני הזוג. “בלי מתווכים חיצוניים כמו שכנים, יועצים לא מקצועיים, אתרי אינטרנט, כתבות טלוויזיה ואפילו בני משפחה אחרים”, אומרת גלר, “מטרת השיחה הזוגית היא לשרטט את הצרכים האמיתיים של הבית, ובהתאם לכך לחפש את נקודות המפגש שבין האפשרי לבלתי אפשרי”.

“התפיסה הרווחת במשפחה הישראלית הממוצעת היא שבית צריך להגשים את כל החלומות והפנטזיות”, היא מרחיבה, “למרות שעם ליווי מקצועי אפשר להגיע לתוצאה מצוינת מהבחינה הזו, ברור שרק גורם אובייקטיבי יוכל לאזן את כל הפרמטרים של המשוואה”.

“הליווי המקצועי שקיבלנו ממיכל היה מעל ומעבר”, מצטרפת לדברים עירית אשר עברה ביחד עם בעלה אלון ושני ילדיהם לקיבוץ עין זיוון בגולן, “לצד העזרה הבירוקרטית הרבה, מיכל סייעה לנו בכל השלבים של התהליך. החל מרמת האדריכלות ועד למפתח. הנכונות והידע שלה אפשרו לנו בעיקר להמשיך בשגרת חיינו מבלי לשעבד את עצמנו ואת כל זמננו לתהליך הבנייה. כהורים לשני ילדים לא מדובר בעניין של מה בכך”.

ממליצה להתחיל את הפרויקט בשיחה כנה ואמיתית, מיכל גלר (צילום: מיכאל שמידט)

כמה עולה בית?
גלר מציינת מוקש לזוגיות בבנייה והוא התקציב ואומדן העלויות. “תמיד כשאני הולכת להרצות מול משפחות העומדות לפני תהליך בנייה, אני אוהבת להציג לקהל שאלה פשוטה, כמה עולה לבנות בית. הפערים בתשובות שאני מקבלת הם עצומים ומגיעים עד ל-200%. זאת משום שרוב הזוגות מחשבים את עלות הבית על פי מחיר למ”ר. ובכן, חברים, בית לא מתכננים בעלויות למ”ר אלא בהתאם לצרכים. לפני שאתם מחשבים כמה עולה מ”ר ומוסיפים מע”מ, חשוב שתבינו שאין אמת אחת. מה שמתאים לכם לא מתאים בהכרח לשכנים שלכם. לא הכל נמדד בגובה תקרה, מספר חדרים או קיר בריקים בסלון”.
היא מסבירה כי תהליך הביצוע עצמו מהווה רק כ-60%-70% מעלויות הבית. כשמשפחה מתכננת, לדוגמה, בית בגודל 120 מ”ר, ומחשבת את עלותו לפי הממוצע בענף הבנייה שעומד, לצורך העניין, על 5,500 שקלים למ”ר לפני מע”מ, היא לכאורה יכולה להניח שהמחיר יסתכם בכ-700,000 שקלים לפני מע”מ.
“זו טעות קריטית”, אומרת גלר, “מחיר למ”ר, הגם שהוא לא תמיד מסתכם ב-5,500 שקלים בלבד, מהווה לכל היותר כ-70% מהעלות הסופית של הבית. אם המשפחה תתבסס על החישוב הזה ולא תקבל ייעוץ מטעם מומחים שיעריכו כמה הפרויקט עומד לעלות, היא נכנסת בעיניים פקוחות אל תוך המערבולת. דבר שמוביל בקלות למתחים, ריבים, חששות, התקשרויות עם קבלנים באיכות ירודה, ייבוא עצמי של חומרי גלם, חיסכון במקומות החשובים והסוף מי יודע”.

“שמירה על מסגרת תקציבית הייתה מפתח חשוב בתהליך הבנייה שלנו עם מיכל”, מספרת תמר גוטמן מקצרין, “תודות לעזרה המקצועית והיד המכוונת, ידענו בכל רגע נתון כמה עומד לעלות הבית. ממש עד לרמת השקל. הייתה לנו חוויית בנייה מדהימה. אנחנו הורים לשישה ילדים ושנינו עסוקים מאד בחיי היום-יום. מיכל עזרה לנו להמשיך בחיינו כתמול שלשום. כמעט כל האתגרים הבירוקרטיים והתכנוניים טופלו על ידה במהירות וביעילות, ומבלי שנצטרך להיכנס לסחרחורות”.

“לא הכל נמדד בגובה תקרה, מספר חדרים או קיר בריקים בסלון” (צילום: משה כהן)

חריגות תקציב – מוקש לזוגיותעוד סוד להצלחת תהליך בנייה זוגי הוא הכרה במגבלות התקציב. “יש משפחות עם הון עצמי משלהן, יש כאלה שנעזרות בהורים ואחרות שפונות אל הבנק”, אומרת גלר, “כסף הוא גורם מספר אחד לסכסוכים בזוגיות וברור שבתהליך בנייה בעלויות של מאות אלפי שקלים ויותר מדובר במוקש משמעותי”.

“מצוקה תקציבית בבנייה היא מתכון בטוח למתחים זוגיים. חשוב שהמשפחה מצד אחד לא תתפשר על צרכים מהותיים אבל באותה נשימה לא תקפוץ מעל הפופיק. אני תמיד גורסת גם שאפשר לבנות בית עם תכנון צומח. כלומר, בית בהשקעה מסוימת עכשיו שניתן להגדיל אותו בהמשך כאשר המשפחה תהיה יותר מבוססת או בהתאם לצרכיה המשתנים. בחברה שלי, למשל, פיתחנו לשם כך יותר מ-30 דגמים צומחים המיועדים למשפחות שונות ומגוונות. גם בהווה וגם בעתיד”.

סוגיה נוספת שגלר מבקשת לעסוק בה היא מועד הפנייה לקבלת ייעוץ מקצועי. לדבריה, כדאי ורצוי לפנות למנהל פרויקט כבר בשלבים הראשוניים ביותר ואפילו עוד בטרם נבחר המגרש המיועד. “כל אחד מהשלבים של תהליך הבנייה משפיע על הצעדים הבאים”, מסבירה גלר, “טעויות והערכות שגויות בבחירת המגרש תבואנה לידי ביטוי בהמשך וההתאמה לצרכי המשפחה מתחילה כבר כאן”.

קישור למאמר באתר ״הבית״ – https://www.homee.co.il/תהליך-הבנייה/לבנות-בית-ולהישאר-יחד